Followers

Friday, January 6, 2012

Sory Ubat Penyejuk Hati.


salam 1 malaysia salam ukhwah....

topik hari ini ha3x.........

Maaf. Satu ungkapan yang kita akan gunakan bila kita sudah buat salah. Mengucapkan kata maaf memang mudah, namun adakah sudah keikhlasnya kita meminta maaf dengan insan tersabut? Hanya diri sendiri yang tahu kan. Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

"Mendahulukan ucapan maaf itu bukanlah bermakna diri bersalah semata-mata, namun ia menggambarkan betapa tingginya keluhuran budi dan pekerti seseorang itu. Kerapkanlah melahirkan maaf dari bibir, agar ringan perhitungan sesama insan di akhirat kelak"

1 comment:

  1. macam lagu sorry seems to be the hardest word...

    ReplyDelete