Followers

Monday, January 9, 2012

BAUCAR BUKU 1 MALAYSIATarikh : 9 Januari 2012 (Isnin)

Masa : 9.30 pagi

Tempat : Ruang Legar Perpustakaan UTHM

Perasmi : YBhg. Prof. Dato' Dr. Mohd Noh Dalimin, Naib Canselor UTHM

pengetahuan saya pusat pengajian tinggi telah mula mengagihkan Baucar Buku RM200 untuk para pelajar yang layak mendapatkannya. Dengan baucar sebanyak RM200 itu banyak benda boleh beli berkaitan dengan pembelajaran.Tujuan baucar ini untuk membantu para pelajar membeli buku-buku pelajaran dan kelengkapan pelajaran termasuk juga alatan tulis juga dirangka bagi meringankan beban perbelanjaan pembelian buku pengajian selain untuk memupuk minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia terutamanya generasi Y.

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) mula mengagihkan baucar buku 1Malaysia berjumlah RM200 seorang kepada kira-kira 12,988 orang mahasiswa yang sedang melanjutkan pelajaran secara sepenuh atau separa masa. saya juga salah seorang yang layak mendapat baucar buku 1Malaysia tau.....ANDA BAGAIMANA PULA????......syukur dan terima kasih atas keprihatinan kerajaan memberikan kami insentif bagi meringankan beban perbelanjaan kami sepanjang pengajian, Pemberian baucar ini amat bermakna kepada kami.......

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah menjelaskan cara tuntutan baucar buku RM200 yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri semasa Pembentangan Bajet 2012 kepada pelajar IPTA, IPTS, Politeknik, Matrikulasi/Asasip Sains dan pelajar Tingkatan 6.
Kaedahnya adalah seperti berikut:

1. Semua pelajar warga negara Malaysia yang berdaftar sebagai pelajar aktif di IPTA, IPTS dan politeknik mengikuti pengajian pada peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana dan Ph.D; matrikulasi/asasi dan pengajian persediaan termasuk pelajar di tingkatan 6 secara sepenuh masa dan separuh masa di institusi pengajian tinggi dalam negeri pada Januari 2012 layak mendapat baucar buku bernilai RM200.

2. Pengagihan baucar buku kepada pelajar-pelajar dibuat melalui IPTA, IPTS, Politeknik dan sekolah masing-masing dalam bulan Januari 2012. Sila hubungi IPT dan sekolah masing-masing untuk untuk mengambil baucar berkenaan.

3. Semua IPT telah menyediakan senarai nama pelajar, berserta nombor Kad Pengenalan dan Nombor Metrik / Nombor pendaftaran mereka yang layak. Pelajar perlu memastikan nama, nombor kad pengenalan dan cop IPT masing-masing diisikan pada setiap keping baucar yang bernilai RM50.00 setiap keping.

4. Baucar buku boleh ditebus di semua kedai buku yang menyertai program ini dan penyertaan kedai buku adalah terbuka kepada semua.

5. Baucar ini adalah untuk pembelian buku – buku akademik, jurnal, majalah ilmiah dan peralatan pembelajaran berdasarkan keperluan IPT masing-masing.

6. Tuntutan bayaran balik baucar akan dibuat oleh kedai buku terus kepada Bank Simpanan Nasional (BSN). Tuntutan hanya boleh dilakukan sehingga 30 April 2012
7. Tempoh masa sah laku baucar buku ini adalah selama tiga bulan mulai daripada 1 Januari hingga 31 Mac 2012.

8. Pelajar tidak dibenarkan sama sekali menebus baucar buku ini dengan wang tunai.No comments:

Post a Comment