Followers

Monday, January 10, 2011

Iktihar Hidup.....

kali ni terlintas pula nak cerita Iktihar hidup ni,rabu ptg baru bis kelas trekking......banyak benda baru aku belajar dari kelas tu tau,tak sabar lect pun yang berpengalaman,banyak lah cerita2 yang kami dengar ada yang seram and lain2 lg........ok2 kita pendekkan cerita pasal Iktihar hidup ni,sya rasa ada kaitan kot ngan subjek trekking tu nanti..........ok tau tak korang iktihar hidup tu apa?mesti korang jawap idup sendiri kan semua benda kena buat sendiri kan....hahahahahahahaha....menurut kamus google ni khtiar hidup merupakan keupayaan atau keadaan sesuatu itu untuk terus hidup. Di dalam konteks kegiatan luar, ikhtiar hidup ialah usaha atau ikhtiar yang harus dilakukan oleh seseorang itu supaya dia terus hidup ketika menghadapi ancaman.... dengan kata lain:-

S - Size up the situation
U - Use all your senses
R - Remember where you are
V - Vanquish fear and panic
I - Improvise
V - Value living
A - Act like native
L - Live by your wits



pelbagai situasi blh dikaitkan dgn iktihar hidup ni antaranya Kehabisan bekalan makanan dan minuman,Ancaman binatang, Masalah perlindungan,lain-lain nak dengar satu cerita tak,kita sedia maklum dalam hutan pelbagai binatang kan,contoh lah macam mana kita nak tau lokasi ada binatang buas atau binatang jinak hahahahahahahaha,kita tengok pada najis yang ada,hahahahahahaa pastu contoh lah laluan yang kita guna tu adalah laluan gajah,dan kita tengok najisnya klu najisnya masih basah bermaksud lokasi tu masi selamat untuk kita stay salama 2 minggu and klu kita ternampak najis gajah tu kering atau dah rapuh lebih bagus kita menyelamatkan diri sebab gajah ni klu dia jlan dia akan patah balik pada tempatnya.......ni cerita time kelas td hahahahaha ada ga pengalaman baru tau...pastu klu kita tersesat atau kita jln asik pada tempat yang sama,kita blh guna kaedah kaki kiri benam kan sedikit ketanah berbanding kaki kanan so klu kita tengok kat tanah tu and nampak tapak kaki sebelah terbenam and sebelah tak so maksudnya kita dah salah jln hahahahahahahah...........sumber and cerita n hasil puan yang mengajar kami puan yazilahyazir......kelik nama dia kamu akan jumpa blog dia hahahahahahaha....persiapan pula antara peralatan Sebagai salah satu persiapan bagi menghadapi kemungkinan situasi ikhtiar hidup, maka alat tertentu perlulah dibawa setiap kali anda mengadakan kegiatan luar sama ada di darat atau air. Alat-alat tersebut hendaklah dibungkus dalam bungkusan yang khusus dan kalis air. Saiz bungkusan hendaklah sekecil mungkin supaya tidak banyak menggunakan ruang. Alat-alat ikhtiar hidup itu terbahagi kepada 3 jenis iaitu makanan,perubatan dan alat-alat kegunaan....antara keperluan masuk hutan Senjata tajam,Bahan api,Peta dan petunjuk,“First Aid Kit”,Alatan masak & makanan,Tali,Baju hujan,Barang persendirian,Botol air,Khemah....lepastu masuk hutan bukan sembarangan tau dia ada peraturan juga tau.....dan banyak lg lah.......walau pun aku sendiri tak merasakan aktiviti ni sendiri dan mengamalkan iktihar hidup ni tp aku dapat rasa kan,oh ya lupa time aku PLKN dulu aku pun pernah rasa tp hutan dia tak lah hutan sangat tp kami ada lah didedahkan cari membaca kompas tp dah lupa dah sekarang,kemudia air yang blh jika bekalan habis and lain2 lg lah......so banyak benda lg aku nak belajar best cukup lah sampai disini ja k lain kali kita borak pasal lain pula................
video

1 comment:

  1. alamak...abih la, semua org dah tau blog saya...wahahahhahaha.. anyway, thanks, lama tu saya tak update..nantila saya update balik..

    ReplyDelete